Tradiční vánoční pokrmy z ryb
Vánoce bez ryby, to si mnoho Čechů nedovede představit. Úprava ryb má u nás dlouhou tradici, a tak není důvod se omezovat na smaženého kapra v trojobalu. Vyzkoušejte letos nějaký staročeský recept na štědrovečerní rybu,určitě nebudete litovat.
Kapr namodro
-
1 celý kapr
-
100 ml octa
-
2 cibule
-
2 mrkve
-
1/2 bulvového celeru
-
1 kořenová petržel
-
10 kuliček černého pepře
-
4 kuličky nového koření
-
2 bobkové listy
-
šťáva z ½ citronu
-
sůl
Cibule oloupeme a nakrájíme na kolečka, mrkve, celer a petržel oloupeme a pokrájíme na kostky. V hlubokém hrnci přivedeme k varu vodu, vhodíme do ní veškerou zeleninu, černý pepř, nové koření, bobkový list a ocet a na mírném ohni vaříme 30 minut. Mezitím si připravíme kapra – omyjeme ho, vykucháme a zbavíme šupin, dáváme však dobrý pozor na to, abychom nepoškodili kůži. Zevnitř kapra nasolíme a potřeme citronovou šťávou. Kapra vložíme do hrnce a udržujeme těsně pod bodem varu, pošírujeme asi 20 – 30 minut, dokud není kapr uvnitř hotový. Kapra namodro podáváme s vařenými bramborami nebo bramborovým salátem.