Tradiční vánoční menu na poslední chvíli
Vánoční svátky se pomalu, ale jistě blíží a vy se už předem bojíte, že nestihnete všechno včas připravit. Štědrý den pro vás letos nemusí být synonymem kuchařského maratonu bez odpočinku. Neztrácejte přípravami víc času, než je nezbytně nutné a vyzkoušejte tradiční vánoční menu, které vám zabere pouhých 90 minut. Že se to nedá stihnout? Tak počítejte s námi.
Polévka je základ
Na štědrovečerní tabuli nesmí chybět sváteční polévka. Mnoho rodin připravuje rybí polévku z kapra, ale skvělým kompromisem je polévka hrachová. Jistě proti ní nebudou nic namítat ani děti, které mívají s rybí polévkou obvykle problém. Sváteční hrachovou polévku připravíte za 30 minut.
Sváteční hrachová polévka
Ingredience:
-
250 g zeleného či žlutého loupaného hrachu
-
400 ml drůbežího nebo zeleninového vývaru
-
200 ml smetany ke šlehání 33 %
-
2 stroužky česneku
-
sůl
-
bílý pepř
-
plátky anglické slaniny
-
majoránka
Postup:
Hrách propláchneme, zalijeme vodou a necháme namočený nejlépe přes noc, ale postačí i 1 hodina. Vodu nesléváme, ale hrách v ní uvaříme doměkka, v polovině varu vodu osolíme, poté rozmixujeme a vrátíme zpět na plotnu. Podle potřeby přiléváme vývar. Vmícháme smetanu, rozetřený česnek, sůl a pepř. Ještě zlehka povaříme. Polévku ozdobíme plátkem vyškvařené slaniny a rozemnutou majoránkou, podáváme s chlebovými krutony.
Řízek je řízek…
O další položce slavnostního vánočního menu nemá smysl vůbec polemizovat. Není to sice nejoriginálnější a nejzdravější úprava rybího masa, ale tradice je tradice. Kapří řízky vám zaberou také něco okolo 30 minut. Doba je samozřejmě odvislá od množství řízků, které připravujete.
Jestli se chystáte i na jiné než kapří řízky, například kuřecí či vepřové, doporučujeme obalit nejprve ty a pak se vrhnout na kapra. Trojobal by mohl nasát nevábný rybí pach. Na smažení si vyberte hlubší pánev a použijte dostatečné množství oleje. Když budou řízky při smažení plavat, nenasají tolik tuku. Nezapomeňte nakonec usmažené řízky osušit papírovým ubrouskem, který je zbaví přebytečného tuku.
Bez salátu to není ono
Konečně tu máme bramborový salát. Receptů na tuhle lahůdku je snad tolik, kolik je na světě kuchařů. Konečná fáze výroby salátu trvá přibližně 20 minut, ale je nutné, abyste měli všechny ingredience uvařené předem.
Než se pustíte do přípravy, dobře si rozmyslete, kolik salátu se chystáte u večeře sníst. Pokud totiž přidáte do salátu cibuli, mohl by se vám do druhého dne zkazit. Zkvašení cibule můžete zabránit, když ji před zamícháním do salátu lehce orestujete. Takto upravená cibule by neměla udělat už žádnou neplechu.
Sladká tečka na konec
Nebojte se, na dezert jsme nezapomněli. Ještě nám zbývá 10 minut a to je tak akorát na naaranžování vánočního cukroví, které roli moučníku pro tentokrát zastoupí.
Našim předkům můžeme děkovat za to, že na Vánoce tradičně připravujeme smaženého kapra a bramborový salát a ne třeba krocana. Ve srovnání s jinými je příprava našeho menu jednodušší a časově poměrně nenáročná. Pokud se rozhodnete neexperimentovat a dobře si zorganizujete čas, budete ho mít dost i na pohádky a mlsání.