Nejlepší vánoční cukroví

Nejchutnější vánoční cukroví bude to vaše! Upečte si podle receptů, které jsme pro vás oblevili v starých kuchařských knihách cukroví.

Vánoční cukroví se v České republice peče v přibližně dvou třetinách domácností, ostatní ho v posledních letech kupují už upečené. Při domácím pečení se každý rok většinou peče osm až deset stejných druhů, jen málokdy se přidávají nějaké nové.

Nejoblíbenější jsou vanilkové rohlíčky a vosí hnízda

Tradiční české vánoční cukroví, jako třeba sádlovky, karamelky nebo takzvané Masarykovo cukroví se už moc často nepeče, i když je velmi chutné a jeho příprava není složitá ani dlouhá. Nejoblíbenější jsou už poměrně vanilkové rohlíčky a cukroví z lineckého těsta a vosí hnízda. Muži mají nejraději právě rohlíčky a hnízda, ženy si dopřávají různé nepečené druhy a cukroví bez sladkých náplní, připravované jogurtových a jiných, takzvaně dietních, těst.

Obrázek

Nové možnosti pečení

Ještě před několika roky se zdálo, že v domácnostech se pečení vánočního cukroví značně omezí a bude se především kvůli úspoře času mnohem víc nakupovat od profesionálů. Nic takového se ale nestalo a na to rychle zareagovali výrobci různých potřeb k pečení. Na trhu je dnes mnoho vykrajovátek různých tvarů z klasických materiálů i moderního silikonu, ale i další výrobky, které pečení usnadňují i urychlují. Například vanilkové rohlíčky se ještě nedávno připravovaly tak, že se z těsta vyválely malé válečky, ty se rozdělily na malé kousky a z nich se pak rukama vytvořily přibližně stejné rohlíčky. Je to poměrně pracný a zdlouhavý způsob, na který dnes už můžete zapomenout! K dostání je totiž pečicí plech, s pomocí kterého si velmi rychle připravíte a pak upečete hned 36 stejných kousků tohoto oblíbeného cukroví. Je to tak neuvěřitelně jednoduché - ruční výroba v podstatě odpadá, těstem se prostě jen vyplní jednotlivé části formy. Jistí si můžete být i konečným výsledkem po pečení, protože všechny kousky jsou stejné, budou i stejně propečené. K dispozici jsou i další podobné formy na další druhy cukroví, u kterých se dříve těstem pracně plnily různé formičky.

Vánoční kalorie…

Především ženy řeší každý rok ve vánočním období několik stejných problémů - hlavně úklid, dárky, pečení a kalorie. Jejich zvýšený přísun většinou přisuzují právě cukroví a tak klasické druhy nahrazují takzvaně zdravějšími, které se připravují například z těsta z mrkve, ovesných vloček nebo celozrnné mouky. Je to ale svým způsobem zbytečné trápení, protože cukroví se ve skutečnosti na případném zvýšení váhy podílí jen částečně. Mnohem větší podíl mají další jídla, která se na vánočním stole objevují. Řešení souboje s vánočními kaloriemi je poměrně jednoduché a nemusíte se ani šidit – stačí se nepřejídat, jíst víc zeleniny a ovoce a trochu víc se hýbat.

Nebojte se kalorií, upečte si cukroví podle starých osvědčených receptů a objevte nové tvary a chutě!   

 Obrázek

Masarykovo cukroví

Tradiční vynikající české cukroví, na které se v poslední době neprávem zapomíná.

Suroviny

  • 300 gramů  hladké mouky
  • 200 gramů  másla
  • 100 gramů  krupicového cukru
  • 180 gramů  vlašských ořechů
  • 1 lžíce  kakaa
  • vaječný žloutek
  • moučkový cukr na obalení

Postup

Jádra ořechů namočte na dvě hodiny do studené vody, pak je osušte a najemno nasekejte – můžete je i umlít. Přidejte k nim všechny ostatní suroviny a vypracujte těsto, z kterého připravte válečky s průměrem přibližně 4 centimetry a ty nechte v chladničce ztuhnout.

Z válečků pak nakrájejte tenká kolečka, která upečete na plechu s pečicím papírem v troubě předehřáté na 180° Celsia za přibližně 8 až 10 minut. Upečená kolečka se nechají mírně vychladnout a pak obalí v cukru.

Sádlové cukroví s marmeládou

Cukroví ze sádla? Budete překvapeni jeho lahodnou chutí!

Suroviny 

  • 170 gramů  hladké mouky
  • 150 gramů  sádla
  • 150 gramů  moučkového cukru
  • 60 gramů  kakaa

Postup

V míse ze všech surovin připravíte hladké těsto, které necháte zabalené v mikroténové fólii do druhého dne v chladničce.

Z těsta pak vytvarujete malé kuličky a ty rozložíte na plech s pečicím papírem. Do každé kuličky uděláte malý důlek a pak je pečete přibližně 10 minut v troubě, předehřáté na 170° Celsia. Upečené sádlové cukroví necháte vychladnout a důlky vyplníte marmeládou podle své chuti.   

Oválky z čokolády s pařížským krémem a mandlí

Cukroví, které se vyrovná oblíbeným vanilkovým rohlíčkům i vosím hnízdům

Suroviny na těsto

  • 210 gramů  hladké mouky
  • 70 gramů  moučkového cukru
  • 140 gramů  másla
  • 2  žloutky
  • 30 gramů  kakaa
  • citronová kůra

Postup

Ze surovin vypracujete hladké těsto, zabalíte ho do fólie a necháte do druhého dne v chladničce.

Z těsta další den vyválíte plát a z něj vykrájíte oválky. Můžete také použít speciální šablonu, s kterou budete mít všechny oválky naprosto stejné.

Oválky rozložíte na plech s pečicím papírem a upečete je za 8 až 10 minut v troubě, předehřáté na 170° Celsia. Oválky po vyjmutí z trouby necháte vychladnout a dáte do chladna na několik dní uležet. Pak se zdobí pařížským krémem, ale krátce před jeho nanesením oválek potřete trochou malinové marmelády.

Suroviny na pařížský krém

  • 3 deci  smetany ke šlehání
  • 150 gramů  kvalitní čokolády
  • 30 gramů  polohrubé mouky
  • 250 gramů  másla
  • 1  žloutek

Postup

V hrnku přivedete k bodu varu smetanu, přidáte do ní na kousky nalámanou čokoládu a za stálého míchání ji rozpustíte. Pak přisypete mouku, opět za stálého míchání směs provaříte a pak do ní už mimo sporák přimícháte žloutek. Základ krému v hrnku necháte zchladnout, pak do ní přidáte změklé máslo a vyšleháte hladký čokoládový krém, který nanesete na upečené odležené oválky potřené malinovou marmeládou. Cukroví pak ještě ozdobíte mandlemi.

Křehké ořechové rohlíčky

Nadýchané staročeské cukroví, které bude chutnat každému

Suroviny

  • 100 gramů  hladké mouky
  • 250 gramů  moučkového cukru
  • 125 gramů  másla
  • 125 gramů  vlašských ořechů
  • 1 lžička  prášku do pečiva

Postup

Vlašské ořechy najemno umelete a pak ze všech surovin vypracujete hladké těsto, které necháte zabalené ve fólii do druhého dne v chladničce.

Z těsta vytvarujete malé rohlíčky, které rozložíte na pečicí papír - jednodušší je použít speciální pečicí plech. Rohlíčky se pečou v troubě předehřáté na 140° Celsia přibližně 20 minut. Upečené rohlíčky se obalují v cukru, velmi dobře vypadají, když se jejich konce namočí do čokoládové polevy.

Z těsta je možné upéct i jiné tvary než jen rohlíčky. Mohou se s ním plnit různé formičky, ale těsto by v nich mělo být maximálně do poloviny, protože se při pečení vyfoukne.

Nepečené ovesné kuličky

Zdravé cukroví, které připravíte za 15 minut

Suroviny

  • 150 gramů  ovesných vloček
  • 150 gramů  másla
  • 100 gramů  cukru – nejlépe třtinového
  • 3 lžíce  kakaa
  • 1  vanilkový cukr
  • strouhaný kokos na obalení

Postup

Všechny suroviny mimo kokosu smícháte v míse a vypracujete z nich hladké těsto, z kterého vytvoříte kuličky s průměrem 1,5 až 2 centimetry. Kuličky obalíte ve strouhaném kokosu a dáte je do chladna ztuhnout.

Obrázek

Pokud chcete ještě víc zdravé cukroví, použijte na obalení místo kokosu například sezamová semínka…

 

Zdeněk Urban