Víte, proč se známá ulice v Praze jmenuje Celetná? Protože se tam pekly calty – tedy vánočky. Nebo také štědrovky. Či se vám víc zamlouvá pletenice nebo štrucle? Ať už tomuto tradičnímu pečivu říkáte jakkoliv, určitě nesmí chybět na štědrovečerním stole. A pokud chcete svou rodinu opravdu potěšit, upečte vánočku na Štědrý den ráno, abyste si ji mohli společně vychutnat ještě vlažnou k snídani. Posypte ji moučkovým cukrem, namažte marmeládou nebo nutellou, anebo si ji třeba namáčejte do čaje nebo kávy.
Bezlepková vánočka
Droždí rozdrobíme do misky s vlažným mlékem, přidáme lžíci cukru, zaprášíme na povrchu moukou, přikryjeme a necháme stát na teplém místě asi 15 minut. Mezitím si smícháme bezlepkovou mouku se zbytkem cukru, rozinkami, polovinou nasekaných mandlí, solí a citronovou kůrou. K této sypké směsi poté přidáme vzešlý kvásek, vaječné žloutky, vanilkový extrakt a olej. Ručně nebo v robotu vypracujeme hladké těsto, vložíme ho do mísy, zakryjeme a necháme kynout asi 1 až 1,5 hodiny. Z těsta poté upleteme vánočku, potřeme ji bílkem a posypeme zbytkem mandlí. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 40 minut.
Vánočka z kvasu
-
230 g hladké špaldové mouky
-
120 g celozrnné špaldové mouky
-
70 g medu
-
50 g rostlinného tuku na pečení
-
30 g aktivního žitného kvásku
-
180 ml vody
-
3 žloutky
-
1 lžíce vanilkového extraktu
-
1 lžíce citronové kůry
-
špetka soli
-
hrst rozinek
-
hrst mandlí
Žitný kvásek si rozmícháme s vodou a celozrnnou moukou, zakryjeme a necháme při pokojové teplotě vzejít rozkvas, bude to trvat v závislosti na síle kvasu a teplotě 8 – 10 hodin. Z rozkvasu odebereme lžíci na příští pečení. V míse promícháme hladkou špaldovou mouku s citronovou kůrou, solí, rozinkami a nasekanými mandlemi. Tuk na pečení rozehřejeme, vlijeme ho k mouce, přidáme rovněž med, žloutky a vanilkový extrakt. Zpracujeme vláčné, pružné a nepříliš lepivé těsto. To vložíme do vymazané formy na vánočku a necháme kynout asi 4 hodiny. Poté upečeme v troubě předehřáté na 190 °C asi 35 až 40 minut. Vánočku vyklopíme z formy a necháme zchladnout na kovové mřížce.

Veganská vánočka
-
400 g hladké pšeničné mouky
-
200 g hladké špaldové mouky
-
200 g kokosového cukru
-
100 g kokosového oleje
-
21 g čerstvého droždí (½ kostky)
-
300 ml kokosového mléka (z krabičky, nikoliv z konzervy)
-
1 lžíce vanilkového extraktu
-
1 lžíce citronové kůry
-
špetka soli
-
hrst rozinek
-
hrst mandlí
Kokosové mléko mírně zahřejeme, rozdrobíme do něj droždí, zasypeme lžící cukru a zaprášíme trochou mouky. Zakryjeme, umístíme na teplé místo a necháme vzejít kvásek (asi 20 minut). Obě mouky smícháme, přidáme rozinky, polovinu nasekaných mandlí, sůl a kokosový cukr, dobře promícháme. K suché směsi přidáme rozehřátý kokosový olej (nesmí být horký, jen mírně ohřátý do tekutého stavu), vanilkový extrakt a vzešlý kvásek. Vše smícháme a vypracujeme jednolité vláčné těsto. Vložíme ho do mísy, zakryjeme a necháme kynout asi 1 – 1,5 hodiny. Poté z něj upleteme vánočku, položíme ji na plech vyložený pečicím papírem, potřeme vodou, posypeme zbylými mandlemi a pečeme na 180 °C asi 30 minut.