Jablečný likér - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jablečný likér
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 60 minut |
Doba vaření: | 10 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 42573 |
Kategorie: | Ovocná vína a likéry |
Ingredience
250 ml | Calvados |
250 g | Jablka |
100 ml | Sirup cukrový |
0,5 l | Šťáva jablečná 100% |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 4g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 26,8mg |
Vláknina | 1g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 2,4mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Jablka, Sirup cukrový mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Calvados, Šťáva jablečná 100% mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Jablečný likér postup přípravy receptu:
1 | Omytá jablka (nejlépe červená) osušíme, rozkrojíme, zbavíme stopek, okvětí a jádřinců. Jablka nakrájíme se slupkou na plátky silné asi 1 cm a odložíme je do mísy. |
2 | Ve větším nerezovém hrnci si zahřejeme čistou jablečnou šťávu na 80°C. Hned k nim přidáme jablka, která musí být zakrytá tekutinou. Důležité je, abychom teplotu udrželi ještě 2 minuty. Horkou směs opatrně rozmixujeme tyčovým mixérem. Směs rychle zchladíme na 40°C, přidáme 1 ml pektolytického enzymu, promícháme a 30 minut budeme udržovat teplotu 40°C. Pak ji odlisujeme od výlisků (asi 50 g) a rychle ji opět zchladíme. Šťávu (asi 700 ml) necháme stát 2 hodiny, dokud se neustálí kal. Potom čistou šťávu stáhneme. |
3 | Na 1 l likéru smícháme 650 ml šťávy s 250 ml jablečného destilátu a 100 ml invertního cukrového sirupu. Pode chuti přidáme kyselinu citronovou. Obsah alkoholu v 1 l likéru je přibližně 18%. |
Poznámka
Podle chuti přidáme kyselinu citronovou - 0.5 lžičky i více. K výrobě domácího likéru potřebujeme nylonový sáček pro ruční lisování, nerezový hrnec, tyčový mixér, domácí váhy a odměrný válec se stupnicí. Likér pak přefiltrujeme do skleněné láhve a dobře uzavřeme. V chladu a temnu vydrží až 3 měsíce.