Jablečný kysel - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jablečný kysel
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | mikes |
---|---|
Hodnost: | Šéfkuchař (31%) |
ID receptu: | 64886 |
Kategorie: | Ovocné dezerty |
Ingredience
1 kávová lžička | Citronová šťáva |
5 g | Cukr krupice |
50 g | Jablka |
5 g | Solamyl |
100 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 4g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 14,3mg |
Vláknina | 481,0mg |
Vitamín A | 6,9mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,9mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová šťáva, Cukr krupice, Jablka, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Solamyl mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Jablečný kysel postup přípravy receptu:
1 | Oloupaná, nakrájená jablka podusíme a prolisujeme. |
2 | Ze solamylu a vody uvaříme středně hustý škrob, přidáme připravená jablka, mírně osladíme a případně zředíme vodou z dušených jablek. Dochutíme trochou citronové šťávy. |
3 | Kysel nalijeme ko mističek a necháme zrosolovatět. |
Poznámka
Můžeme podávat při vředových nebo žlučníkových obtížích. Kysel je zároveň lahodný dezert.
Vyzkoušela jsem, z množství na 10 porcí je objemově cca 3,5 dl. Takže u nás to jsou dvě porce, někde jinde pro děti třeba tři. Nevím, jak má být po vychlazení kysel hustý, je to jako přesnídávka. Pro intenzívnější chuť jablek bych jich asi přidala víc a ubrala vody. Rozvařená jablka se dají přímo v hrnci rozmixovat ponorným mixérem a pak zahustit vodou se škrobem. Přidala jsem malinko více cukru. Podávala jsem jako dezert, je velmi osvěžující. Palec nahoru s tím, že použitým surovinám neodpovídá počet porcí..