Domácí vepřové škvarky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Domácí vepřové škvarky
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 54673 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
6 polévková lžíce | Mléko plnotučné |
2 kg | Sádlo syrové |
1,5 kávová lžička | Sůl |
1,7 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 0,0mg |
---|---|
Cholesterol | 190,4mg |
Draslík | 0,0mg |
Vláknina | 0,0mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 1,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 24,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Sádlo syrové, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mléko plnotučné mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Domácí vepřové škvarky postup přípravy receptu:
1 | Vepřové syrové sádlo očistíme nožem. Pokrájíme na kostičky přibližně 1.5 x 1.5 cm. Pokrájené sádlo dáme do hrnce (nebo hluboké větší pánve) s těžkým dnem. Přilijeme 0.5- 1.7 dl vody. Sádlo za častého promíchání smažíme při střední teplotě pod poklicí. Kostičky sádla se musí vyškařit na zlaté škvarky. |
2 | Jakmile je už dostatek vyškvařeného sádla a škvarky "plavou" v sádle, můžeme průběžně naběračkou sádlo odebírat. Ke konci smažení do sádla se škvarky přilijeme mléko. Poté sádlo scedíme, nalijeme do keramického džbánu s víkem nebo zavařovací sklenice. Zlaté škvarky v sítu mírně pomačkáme vidličkou a necháme okapat. Osolíme je. Studené i teplé podáváme s čerstvým chlebem. Pokud je odložíme do zavařovací sklenice, tak je nesolíme. Škvarky můžeme uchovat několik dnů v chladu a temnu. |
Poznámka
Vepřové škvarky použijeme i k výrobě pomazánek nebo při přípravě pokrmů. Domácí vyškvařené sádlo má též mnoho možností využití: mažeme je na chléb, poté ozdobíme nakrájenou cibulí nebo česnekem. Sádlo použijeme při smažení nebo je dáváme do kynutých těst na koláče apod.
Dávám palec nahoru. My jsme vždy škvarky připravovali bez vody a nedávali jsme ani mléko. Ale díky mléku škvarky krásně zezlátnou.