Francouzský meruňkový koláč - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle videoreceptu. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Francouzský meruňkový koláč
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | pepa |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (23%) |
ID receptu: | 51756 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
3 polévková lžíce | Citronová šťáva |
75 g | Cukr krupice |
1000 g | Kompot meruňkový |
500 g | Krém cukrářský |
1 kávová lžička | Maizena - kukuřičný škrob |
30 g | Mandle plátky |
1 polévková lžíce | Martell cognac |
125 ml | Voda pitná |
Těsto | |
---|---|
60 g | Cukr krupice |
125 g | Máslo čerstvé |
250 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 45g |
---|---|
Cholesterol | 49,4mg |
Draslík | 188,1mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 2g |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 5,0mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 18,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová šťáva, Cukr krupice, Kompot meruňkový, Voda pitná, Cukr krupice, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Krém cukrářský, Maizena - kukuřičný škrob, Mandle plátky, Martell cognac, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Francouzský meruňkový koláč postup přípravy receptu:
1 | V míse smícháme mouku s máslem a vypracujeme drobenku. Přisypeme cukr, přidáme vejce a vypracujeme hladké těsto. Zabalené ve fólii necháme 30 minut v chladničce. |
2 | Na pracovní desce těsto rozválíme a vyložíme jím větší kulatou koláčovou formu. Na těsto položíme pečicí papír a zatížíme fazolemi. Korpus pečeme 10 minut v troubě vyhřáté na 200°C. Potom papír s fazolemi odstraníme a pečeme ještě 5-10 minut. |
3 | Meruňky vložíme rozkrojenou stranou dolů do kastrolu. Přilijeme vodu, citronovou šťávu, přisypeme cukr a pod pokličkou zvolna dusíme asi 5 minut. Děrovanou naběračkou meruňky vyjmeme na papírovou utěrku a šťávu uchováme. |
4 | Upečený, vychladlý korpus potřeme cukrářským krémem a povrch uhladíme. Na krém položíme meruňky řeznou stranou dolů. |
5 | V misce smícháme kukuřičnou mouku s koňakem a přilijeme meruňkovou šťávu. Směs v kastrůlku povaříme do zhoustnutí a přidáme opražené plátky mandlí. |
6 | Vzniklou polevou potřeme meruňky a koláč necháme vychladnout. |
Poznámka
Na zatížení použijeme hrst suchých fazolí. Meruňky můžeme použít i čerstvé.