Máslový croissant z francouzské kuchyně - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 110 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Máslový croissant z francouzské kuchyně
Celkový čas: | 110 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 90 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 60368 |
Kategorie: | Sladké pečivo |
Ingredience
Na potření | |
---|---|
1 ks | Vejce slepičí |
Na podsypání | |
3 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
Máslová směs | |
250 g | Máslo |
3 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
Kvásek | |
1 kávová lžička | Cukr krupice |
42 g | Droždí |
100 ml | Mléko plnotučné |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
Na těsto | |
150 ml | Mléko plnotučné |
500 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
3 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 734,0mg |
---|---|
Cholesterol | 83,9mg |
Draslík | 25,9mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 94,2mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 130,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Vejce slepičí, Cukr krupice, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká T 650, Mouka pšeničná hladká T 650, Mléko plnotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Mléko plnotučné, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Máslo, Droždí nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Máslový croissant z francouzské kuchyně postup přípravy receptu:
1 | Do mísy prosejeme hladkou mouku. Přimícháme do ní sůl a cukr. Do hrnečku s vlahým mlékem rozdrobíme kvasnice, přimícháme 1 lžičku cukru a 2 lžíce mouky. Když nám kvásek nakyne, vlijeme ho k mouce. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Do těsta přidáme jen žloutky, vše promícháme vařečkou, podle potřeby přiléváme vlahé mléko a pomocí rukou vypracujeme hladké těsto, které zakryjeme potravinářskou fólií a necháme v chladničce odpočinout na 30 minut. |
2 | Změklé máslo promícháme s 3 lžícemi mouky a vytvoříme z něj malý obdélník. Odpočinuté těsto rozválíme na pomoučeném vále na větší obdélník, na něj rozetřeme připravené máslo. Těsto přeložíme přes máslo a rozválíme. Znovu těsto přeložíme a proces zopakujeme 2-3x, dokud se máslo do těsta stejnoměrně nezapracuje. Pak těsto zabalíme potravinářskou fólií a necháme na noc uležet v lednici. |
3 | Troubu předehřejeme na 200°C. Přibližně hodinu před pečením vál posypeme hladkou moukou a těsto rozválíme do většího kruhu o síle přibližně 3mm. Pomocí nože (nebo radýlka) rozdělíme kruh na čtvrtiny a každý díl na 3 stejné trojúhelníčky. Každý trojúhelník srolujeme od široké hrany ke zbývajícímu cípu. Vytvoříme tak požadovaný tvar půlměsíčku. Poklademe je na pečící papír a necháme znovu minimálně 20 minut nakynout. Před vložením do trouby je potřeme rozšlehaným vajíčkem. Croissanty pečeme přibližně 15-20 minut při teplotě 180-200°C do zlatohněda. |
4 | Máslové croissanty podáváme nejlépe teplé, ty jsou nejchutnější. |
Poznámka
Při zadělávání těsta mléko přidáváme postupně, podle potřeby - vše záleží na kvalitě mouky.