Čokoládový nadýchaný dort - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Čokoládový nadýchaný dort
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | Danulka |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (18%) |
ID receptu: | 59427 |
Kategorie: | Pečené dorty |
Ingredience
Korpus | |
---|---|
85 g | Cukr moučkový |
90 g | Hladká mouka pšeničná světlá |
40 g | Kakao - prášek |
1 kávová lžička | Kypřicí prášek do pečiva |
150 ml | Mléko plnotučné |
3 polévková lžíce | Olej rostlinný |
1 kávová lžička | Tresť vanilková |
1 ks | Vejce slepičí |
50 ml | Voda pitná |
Krém | |
200 g | Čokoláda 70% kakao |
400 g | Smetana |
1 polévková lžíce | Voda pitná |
0,8 kávová lžička | Želatina v prášku |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 15g |
---|---|
Cholesterol | 21,7mg |
Draslík | 74,3mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 23,5mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 78,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr moučkový, Kakao - prášek, Kypřicí prášek do pečiva, Olej rostlinný, Tresť vanilková, Vejce slepičí, Voda pitná, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mléko plnotučné, Čokoláda 70% kakao mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Hladká mouka pšeničná světlá, Smetana, Želatina v prášku nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Čokoládový nadýchaný dort postup přípravy receptu:
1 | Vymažeme si máslem dortovou formu (ø 19 cm), respektive její spodní část a částečně její stěny zhruba do výše půl centimetru, a následně vysypeme polohrubou/hrubou moukou. Tak se těsto při pečení nepřichytí. Poté předehřejeme troubu na 180 stupňů. |
2 | Naváženou mouku, kakao a moučkový cukr prosijeme přes síto do větší mísy a přidáme kypřící prášek. |
3 | V jiné nádobě rozšleháme vejce, vodu, vanilkový extrakt, olej a zhruba polovinu objemu mléka udávaného výše ve spojitou tekutinu. |
4 | Poté si vezmeme do ruky metličku a postupně vmíchávám tekutinu do suché směsi v míse do spojité hmoty. Jelikož má vzniknout hladké těsto, přidáváme podle potřeby zbylé mléko a šleháme metličkou, dokud není těsto bez hrudek, krásně hladké, vazké a konzistence poctivého pudinku. |
5 | Hmotu opatrně vlijeme do dortové formy a také do ní ze stěny mísy setřeme zbylé ulpívající těsto pomocí stěrky. Dáme na 20minut péct. |
6 | Ve vodní lázni zahříváme 200 g smetany ke šlehání, maximálně do teploty 60 stupňů Celsia. Ve skleničce necháme 10 minut nabobtnat práškovou želatinu ve lžíci studené vody a poté ji ke smetaně přidáme. |
7 | Nalámeme všechnu čokoládu a přidáme ji do smetany ve vodní lázni. Metličkou postupně rozpouštějící se čokoládu pomaličku zašleháváme, dokud nevznikne spojitá, hladká a úžasně chutnající :) hmota. Tu pak odstavíme z plotny a necháme ji zcela vychladnout. |
8 | Na poslední fázi je potřeba řádně vychlazená kvalitní smetana, abysme z ní udělali úžasně nadýchanou pořádnou šlehačku. Smetanu tedy vyšleháme do tuha, vezmeme stěrku a postupně šlehačku přidáváme do čokoládové vychladlé směsi a pomalu vmícháváme, dokud se všechny složky řádně nespojí. |
9 | Krém nanášíme lžicí nebo stěrkou na korpus,který můžeme libovolně dozdobit |
10 | Dort vložíme na noc do lednice, aby krém pěkně ztuhl. |