Vánoční voňavé perníčky s rumovou polevou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 35 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vánoční voňavé perníčky s rumovou polevou
Celkový čas: | 35 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 15 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 56998 |
Kategorie: | Cukroví |
Ingredience
Na těsto | |
---|---|
200 g | Cukr třtinový |
20 g | Cukr vanilka |
1 kávová lžička | Koření perníkové |
70 g | Máslo čerstvé |
4 polévková lžíce | Med včelí |
4 polévková lžíce | Mléko polotučné |
250 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
250 g | Mouka žitná |
1 špetka | Muškátový oříšek |
3 kávová lžička | Soda jedlá |
3 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Na polevu | |
6 ml | Citronová šťáva |
150 g | Cukr moučkový |
50 ml | Rum |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 22g |
---|---|
Cholesterol | 59,9mg |
Draslík | 20,9mg |
Vláknina | 812,1mg |
Vitamín A | 65,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,2mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 5,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr třtinový, Med včelí, Muškátový oříšek, Soda jedlá, Vaječný žloutek slepičí, Citronová šťáva, Cukr moučkový, Rum mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Mouka žitná mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Koření perníkové nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Vánoční voňavé perníčky s rumovou polevou postup přípravy receptu:
1 | Do kastrůlku dáme na kousky nakrájené máslo, přisypeme cukr, med, vanilkový cukr. Stálým mícháním suroviny rozpustíme na hladkou tekutou hmotu. |
2 | Do misky prosejeme hladkou a žitnou mouku, přidáme žloutky, perníkové koření, jemně nastrouhaný muškátový oříšek, sodu, přilijeme mléko. Nakonec přidáme připravené rozpuštěnou máslovou hmotu. Ze surovin vypracujeme vláčné těsto, které necháme celou noc v lednici odpočívat. |
3 | Vál posypeme moukou, přeložíme na něj těsto, které rozválíme na velký plát silný 4-5 mm. Z těsta vykrajujeme vykrajovacími formičkami s vánoční tématikou různé tvary. Skládáme je na pečicím papírem vyložený plech, vložíme do nahřáté trouby. Při 180 stupňové teplotě pečeme 15 minut. |
4 | Na přípravu polevy smícháme ve vhodné nádobě cukr, rum a citrónovou šťávu. Mícháme až do rozpuštění cukru a hladké polevy. |
5 | Upečené perníčky necháme mírně vychladnout na plechu, potom je přeložíme na mřížku, úhledně ozdobíme připravenou polevou a necháme volně polevu ztuhnout a perníčky úplně vychladnout. |
Poznámka
Upečené a ozdobené perníčky přikryjeme navlhčenou utěrkou a druhý den jsou krásně měkké. V návodu na přípravu není uvedená doba odpočívání těsta na celou noc.