Mazanec s kandovaným ovocem pro celiaky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 105 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Mazanec s kandovaným ovocem pro celiaky
Celkový čas: | 105 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 60 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | DANAE |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (88%) |
ID receptu: | 50162 |
Ingredience
190 g | Cukr krystal |
30 g | Droždí sušené |
120 g | Kandované ovoce |
100 g | Máslo čerstvé |
500 ml | Mléko polotučné |
500 g | Mouka bezlepková Mantler |
2 polévková lžíce | Olej stolní |
100 g | Ořechy vlašské |
5 g | Sůl |
2 ks | Vejce slepičí |
1 ks | Citrony |
1 polévková lžíce | Tuk |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 116g |
---|---|
Cholesterol | 114,5mg |
Draslík | 183,2mg |
Vláknina | 13g |
Vitamín A | 106,3mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 13,1mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 20,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krystal, Droždí sušené, Kandované ovoce, Olej stolní, Ořechy vlašské, Sůl, Vejce slepičí, Citrony, Tuk mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka bezlepková Mantler mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Mazanec s kandovaným ovocem pro celiaky postup přípravy receptu:
1 | Ořechy nasekáme, vejce rozšleháme se špetkou soli, máslo rozpustíme a z vlažného mléka, droždí a lžičky cukru připravíme kvásek. Kvásek necháme chvilku vzejít na teplém místě a pak do něj přidáme rozpuštěné máslo, olej, ostatní cukr, 2/3 rozšlehaných vajec a citrónovou šťávu a kůru. |
2 | Směs dobře promícháme po částech do ní přimícháváme mouku, až nám vznikne vláčné a voňavé těsto, do kterého vmícháme větší část nasekaných ořechů a kandovaného ovoce. Z těsta utvoříme bochánek, který dáme do tukem vymazané, bezlepkovou moukou vysypané dortové formy, potřeme ho zbylým rozšlehaným vejcem, posypeme ho zbylými ořechy a kandovaným ovocem a necháme na teplém místě kynout 45 minut. |
3 | Než těsto vykyne, předehřejeme troubu na 180°C a pak bochánek pečeme do zlatova. Po upečení necháme mazanec vystydnout a podáváme ho jako pohoštění. |
Poznámka
Místo kandovaného ovoce můžeme použít i rozinky. Hotové těsto můžeme také rozdělit na několik částí a pak ho upéct ve formách na biskupský chlebíček.
Chuťově velmi dobrý... nepřipomíná klasický mazanec. To ovšem není vůbec na škodu:-) Spíše jsem prezentovala, jako Velikonoční buchtu:-) Těsto je řidší a to i po nakynutí. Jinak nemám co vytknout.