Křehký koláč s tvarohem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Křehký koláč s tvarohem
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | ruda |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (15%) |
ID receptu: | 39878 |
Kategorie: | Studené předkrmy |
Ingredience
Těsto | |
---|---|
200 g | Cukr krupice |
20 g | Cukr vanilka |
1 polévková lžíce | Kakao |
13 g | Kypřicí prášek do pečiva |
250 g | Máslo čerstvé |
300 g | Mouka pšeničná hrubá |
Krém | |
300 g | Cukr moučkový |
20 g | Cukr vanilka |
4 dl | Mléko polotučné |
2 polévková lžíce | Pomerančová šťáva |
40 g | Pudinkový prášek - vanilkový |
100 g | Rozinky bílé |
700 g | Tvaroh měkký |
2 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 73g |
---|---|
Cholesterol | 103,8mg |
Draslík | 189,1mg |
Vláknina | 138,0mg |
Vitamín A | 73,9mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,8mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 35,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Kypřicí prášek do pečiva, Cukr moučkový, Pomerančová šťáva, Pudinkový prášek - vanilkový, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Kakao, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hrubá, Cukr vanilka, Mléko polotučné, Rozinky bílé, Tvaroh měkký mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Křehký koláč s tvarohem postup přípravy receptu:
1 | Těsto: do mísy vsypeme mouku, kypřicí prášek, cukr, přisypeme vanilkový cukr, kakao, 100 g másla a rukama dobře promícháme. |
2 | Krém: do kastrůlku vlijeme 2 dl mléka, necháme vařit. Do hrníčku vylijeme zbytek mléka (2 dl), v něm rozmícháme vanilkový pudink tak, aby nám nezůstaly hrudky a vylijeme do vařícího mléka, které za stálého míchání vaříme, dokud pudink nezhoustne. Nato hned kastrůlek stáhneme ze sporáku a pudink necháme vychladnout (například v ledničce). |
3 | Tvaroh vložíme do jiné mísy, rozklepneme celé vejce, vsypeme vanilkový cukr, přidáme rozinky, cukr moučku, přimícháme vychladlý pudink, vymačkáme šťávu z pomeranče, vše dobře metličkou promícháme. |
4 | Plech bohatě vymažeme 50 g másla, nasypeme půlku připravené sypké směsi, nahoru nalijeme tvarohový krém, přikryjeme druhou půlkou směsi. Máslo (100 g) pokrájíme na tenké plátky a naskládáme na povrch koláče. Plech s koláčem vložíme do nahřáté trouby, pečeme 40 minut. Koláč je upečený tehdy, když ho propíchneme špejli a ta zůstane čistá, nebude na ní ani nalepené těsto. |
5 | Upečený koláč vyndáme z trouby, necháme vychladnout a nakrájíme ho na úhledné čtverce, které pokládáme na dezertní talířky. |
Poznámka
Křehký koláč podáváme studený na talířku, ozdobíme ho několika lístky máty.
Zajímavý slaďoučký koláč. Příprava se Vám krapítek protáhne, ale no nevypadá dobře!