Dýňový chléb - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 150 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dýňový chléb
Celkový čas: | 150 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 90 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | sedecky |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (14%) |
ID receptu: | 39154 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 7g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 433,7mg |
Vláknina | 1g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 9,0mg |
Vitamín E | 1,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Droždí, Dýně, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Dýňový chléb postup přípravy receptu:
1 | Dýni oloupeme a odstraníme z ní semínka (které si ponecháme stranou), poté nakrájíme na několik větších kusů. Ty dáme do půl litru osolené vody, kde cca 20 minut dýni vaříme do měkka. Zcedíme, ale vodu z dýně nevyléváme a ponecháme si ji. Dýni rozmačkáme do kaše, popřípadě rozmixujeme. |
2 | Do mísy nasypeme droždí a zalijeme ho 60 ml vlažné vody z dýně a počkáme, až se droždí ve vodě dokonale rozpustí. Poté do mísy přidáme mouku, sůl a přilijeme 100 ml dýňové vody a samotnou dýňovou kaši. Pokud je těsto stále příliš drobivé, přidáváme vodu. |
3 | Těsto poté vyklopíme na pracovní stůl a pořádně hněteme alespoň pět minut. Poté dáme zpět do mísy a počkáme hodinu, než těsto vykyne. Z těsta pak vytvarujeme bochník chleba a posypeme dýňovými semínky. Přeneseme na plech a necháme dalších 30 minut kynout. Pak už jen stačí dát do předehřáté trouby a nechat 40 minut péct při teplotě 220 stupňů. |
Dnes jsem jej upekla, musela jsem přidat cca 200 g mouky, přesto bylo těsto stále lepivější, ale to určitě bude záležet na tom, jakou dýni použijete. Dala jsem do oválné zapékací mísy vymazané sádlem a dobu a teplotu jsem nesledovala, peču baj očko Povedl se, po upečení jsem jej zlehka potřela olivovým olejem, aby se trochu leskl. Barva po rozkrojení je krásná oranžovo žlutá, póry skvělé, je lehký a nadýchaný a v puse se rozplývá. Takže za mně super a jen doporučuji zkusit