Jihočeská kulajda - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 43 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jihočeská kulajda
Jihočeská kulajda
Celkový čas: | 43 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 8 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 30499 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
3 ks | Brambory |
1 špetka | Kmín drcený |
1 polévková lžíce | Kopr čerstvý |
3 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká |
1 polévková lžíce | Ocet kvasný lihový |
250 ml | Smetana zakysaná 14% |
0,5 kávová lžička | Sůl |
5 ks | Vejce slepičí |
500 ml | Voda pitná |
1,3 l | Vývar drůbeží |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 9g |
---|---|
Cholesterol | 259,7mg |
Draslík | 301,2mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 375,6mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 6,5mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 15,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Kmín drcený, Kopr čerstvý, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká, Ocet kvasný lihový, Smetana zakysaná 14%, Vývar drůbeží mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Jihočeská kulajda postup přípravy receptu:
1 | Brambory oloupeme, omyjeme, nakrájíme na kostičky, kopr posekáme nadrobno. |
2 | V silnostěnném hrnci dáme do poloviny vývaru vařit brambory s kmínem a solí. V hlubším rendlíku usmažíme světlou jíšku, do které zašleháme zbylý vývar, provaříme, přidáme k bramborám. |
3 | Připravíme si ztracená vejce. Do půl litru vody vlijeme lžíci octa, když se voda vaří, ponoříme do ní syrové vejce, které jsme rozklepli na sběračce, případně na hlubší lžíci. Každé vejce vaříme maximálně čtyři minuty. |
4 | Do hotové polévky vmícháme smetanu, kopr, případně i sůl. Do každého talíře vložíme ztracené vejce. |
A koukám na obrázek a na recept (ingredience) a na obrázku je houba v receptu ne. Číím to je čííím to je :-)