Citronový koláč s mandlemi - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 125 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Citronový koláč s mandlemi
Celkový čas: | 125 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 70 minut |
Doba vaření: | 55 minut |
Autor: | brazda |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (87%) |
ID receptu: | 22651 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
2 polévková lžíce | Citronová šťáva |
100 g | Cukr krupice |
1 polévková lžíce | Cukr moučkový |
0,5 ks | Kypřicí prášek do pečiva |
150 g | Mandle |
200 g | Máslo čerstvé |
180 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
4 polévková lžíce | Smetana 33% (šlehačka) |
1 špetka | Sůl |
2 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 37g |
---|---|
Cholesterol | 189,8mg |
Draslík | 459,3mg |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 1,5mg |
Vitamín E | 10,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 57,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová šťáva, Cukr krupice, Cukr moučkový, Kypřicí prášek do pečiva, Mandle, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Citronový koláč s mandlemi postup přípravy receptu:
1 | Koláčovou formu vymažeme tukem. |
2 | V míse smícháme 1 lžíci cukru, sůl, prosátou mouku s práškem do pečiva a 85 gramů změklého másla. Šlehačky přidáme jen tolik, aby se těsto spojilo. Z těsta uděláme kouli. Na pomoučeném vále z ní vypracujeme těsto dohladka, rozválíme kruhovou placku, aby v koláčové formě dosahovala okraje, vložíme do formy, dno propícháme vidličkou a těsto necháme v chladničce zhruba 1/2 hodiny odpočinout. Poté na těsto položíme pergamenový papír, posypeme fazolemi a v troubě předehřáté na 200°C pečeme 12 minut. Fazole i papír z těsta sejmeme a pečeme ještě asi 8 minut při teplotě 180°C. |
3 | Mezitím umeleme oloupané mandle s 1 lžící krupicového cukru. Zbylý krupicový cukr umícháme ve vodní lázni s vajíčky do husté směsi. Přimícháme strouhanou citronovou kůru a šťávu, 115 g rozpuštěného másla a umleté mandle. Mírně zchladlou směs nalijeme na upečený koláč a pečeme ještě asi 35 minut. |
4 | Hotový koláč můžeme zdobit tenkými proužky citronové kůry. |