Pórková polévka se slaninou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pórková polévka se slaninou
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | ondra |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (19%) |
ID receptu: | 19137 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
180 g | Brambory |
2 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 špetka | Pepř černý mletý |
3 ks | Pórek |
100 g | Slanina vepřová |
250 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
1 špetka | Sůl |
900 ml | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 63g |
---|---|
Cholesterol | 101,8mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 17g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 52,8mg |
Vitamín E | 4,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 19,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Česnek, Cibule, Slanina vepřová, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Pórek, Smetana 33% (šlehačka), Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Pórková polévka se slaninou postup přípravy receptu:
1 | Peředem si připravíme jeden litr zeleninového vývaru. Ten můžeme uvařit klasicky z kořenové zeleniny, nebo použijeme polotovar. |
2 | Polévku budeme vařit ve větším polévkovém hrnci. |
3 | Nejprve si na prudkém ohni rozpustíme máslo, na něm pak opékáme malé kostičky slaniny. |
4 | Mladý pórek nakrájíme na kolečka, důkladně omyjeme a restujeme spolu se slaninou. Nakonec přidáme kostičky brambor a prolisovaný česnek. |
5 | Vše opékáme přibližně pět minut. Nezapomeneme míchat, aby se zelenina nepřichytávala. |
6 | Po pěti minutách zalijeme hotovým zeleninovým vývarem, přiklopíme pokličkou a přivedeme k varu. Na mírném ohni vaříme přibližně 20 minut. |
7 | Z polévky oddělíme zhruba polovinu brambor, slaniny a pórku. Zbytek polévky rozmixujeme. |
8 | Pro zjemnění do hotové polévky vmícháme 33% smetanu. |
9 | Polévku už jen dochutíme solí, pepřem a podáváme. |
10 | Do jednotlivých porcí rozdělíme nerozmixované brambory, slaninu a pórek. |
11 | Máme-li dostatek času, můžeme si na ozdobu připravit smaženou cibulku. |
12 | Na slabé kroužky nakrájenou cibuli orestujeme na rozpáleném oleji, |
13 | nejlépe ve fritovacím hrnci. Poté odsajeme ubrouskem přebytečný olej a úplně nakonec křupavou cibulku osolíme. Tou pak ozdobíme každou porci polévky. |
Polévka zavoněla slaninou. Byla dobrá. Takové polévky u nás doma můžeme. Díky za tip.