Žemlovka jablková - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Žemlovka jablková
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | hruba |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (22%) |
ID receptu: | 1397 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
180 g | Cukr krupice |
150 g | Cukr moučkový |
30 g | Cukr vanilka |
60 g | Hrozinky |
1500 g | Jablka |
900 ml | Mléko polotučné |
3 g | Skořice mletá |
15 g | Sůl |
300 g | Tuk |
180 g | Vejce slepičí |
1200 g | Žemle tuková |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 62g |
---|---|
Cholesterol | 113,6mg |
Draslík | 231,6mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 7,1mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Cukr moučkový, Hrozinky, Jablka, Skořice mletá, Sůl, Tuk, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Mléko polotučné, Žemle tuková mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Žemlovka jablková postup přípravy receptu:
1 | Žemli nakrájíme na tenké plátky a zvlhčíme osolenými vejci rozšlehanými s mlékem. |
2 | Jablka omyjeme, oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme je na plátky. |
3 | Do pekáče vymazaného tukem rozložíme třetinu navlhčených žemlí, na ně navrstvíme polovinu nakrájených jablek, posypeme je přebranými, omytými a spařenými rozinkami a polovinou cukru smíchaného se skořicí. Na jablka narovnáme další třetinu žemlí a na ně zbylá jablka s cukrem, rozinkami a skořicí. Vrchní vrstvu tvoří poslední třetina žemlí, které pokapeme zbylým rozpuštěným máslem. |
4 | Ve středně vyhřáté troubě upečeme žemlovku dorůžova. |
5 | Při podávání žemlovku krájíme obvyklým způsobem a sypeme ji moučkovým a vanilkovým cukrem. |
Připravovala jsem žemlovku podle tohoto receptu. Žemle jsem měla starší, ale ještě vláčné a možná proto jsem potřebovala dvojnásobné množství mléka a vajec. Sůl jsem nedala, pečivo je slané dost, spíš do mléka s vajíčkem přidávám trochu cukru, kterého jsem spotřebovala o trochu více než uvádí recept a taktéž více rozinek, ale to opravdu záleží na chuti každého.Můžou se přidat i ořechy. Jablka jsem nastrouhala na nudličky , gramáž jsem měla dle receptu, ale v už čisté váze, po oloupání a bez jadřinců. Pokud v rodině nejsou obzvlášť velcí jedlíci, tak 3 porce stačí na porce 4.