Bramborové šišky s máslem a houskou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Bramborové šišky s máslem a houskou
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | svisla |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (24%) |
ID receptu: | 1262 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
2400 g | Brambory |
300 g | Cukr moučkový |
300 g | Máslo čerstvé |
600 g | Mouka pšeničná hrubá |
240 g | Pšeničná krupice |
450 g | Strouhanka |
30 g | Sůl |
120 g | Vejce slepičí |
4 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 83g |
---|---|
Cholesterol | 86,8mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 18g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 27,4mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 43,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Cukr moučkový, Strouhanka, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hrubá, Pšeničná krupice mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Bramborové šišky s máslem a houskou postup přípravy receptu:
1 | Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a necháme vychladnout. Potom je umeleme nebo jemně nastrouháme, přidáme sůl, prosátou krupici a hrubou mouku, rozmíchaná vejce a propracujeme v tužší těsto. |
2 | Z těsta vyválíme silnější prameny a rozkrájíme je na dílky, ze kterých vyvalujeme šišky. Vkládáme je do osolené vařící vody, krátce po zavaření je lehce zamícháme a zvolna vaříme. Uvařené necháme okapat. |
3 | Nakonec šišky posypeme prosátou, na sucho osmahnutou strouhankou. |
4 | Při podávání pokrm posypeme moučkovým cukrem a přelijeme rozpuštěným máslem. |
Parádní recept na jídlo mého dětství Šišky občas dělávám stále a s opraženou strouhankou je mám nejraději. Asi vzpomínka mládí Pro začínající doporučuji jako první postavit na sporák vodu, aby těsto dlouho"nestálo" a šišky se mohly ihned vařit, jelikož těsto pak řídne. Taky máme různé odrůdy brambor a někdy je třeba oproti receptu mouky méně a někdy více, prostě dle potřeby. A pokud chce někdo vsadit na jistotu, že se šišky nerozvaří, přidá k mouce lžíci solamylu - bramborového škrobu. Šišky vaříme opravdu jen krátce, jak vyplavou na povrch tak zbystříme Když, tak vytáhneme jeden kousek, překrojíme a poznáme jestli už jsou nebo ještě chvilinku. Ingredience jsem měla na 2 porce, ale pokud doma nemáme dřevorubce nebo věčně hladového puboše tak to vyjde na tři celkem slušné porce.