Český knedlík - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Český knedlík
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | M. Hamrova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (15%) |
ID receptu: | 1067 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
1 dl | Minerální voda perlivá |
2,5 dl | Mléko polotučné |
400 g | Mouka pšeničná hrubá |
1 kávová lžička | Sůl |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
2 l | Voda pitná |
2 ks | Žemle tuková |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 538,5mg |
---|---|
Cholesterol | 191,4mg |
Draslík | 16,4mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Minerální voda perlivá, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mléko polotučné, Mouka pšeničná hrubá, Žemle tuková mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Český knedlík postup přípravy receptu:
1 | Rozmícháme žloutky v mléce a sodovce. Vlijeme do připravené mouky, osolíme a vypracujeme řidší těsto, které později zhoustne. Těsto necháme asi půl hodiny odpočinout. |
2 | Potom přidáme na kostičky nakrájené žemle (nejlépe starší nebo mírně zatvrdlé), promícháme a těsto rozdělíme na 3 díly. |
3 | Každý díl si položíme na moukou vysypané prkénko a vytvoříme podlouhlý knedlík. Knedlíky sesuneme z prkénka do vroucí osolené vody. |
4 | Vaříme je přiklopené a po chvilce var zmírníme. Knedlíky opatrně odddělíme ode dna. |
5 | Po 15 minutách varu je ve vodě obrátíme. Vaříme je celkem asi 25-30 minut. |
6 | Nakrájené žemle můžeme také osmažit na másle a vychladlé je přidat do těsta. |
Tento knedlík jsem vařila ke svátečnímu obědu se zelím a kuřecími stehny. Knedlík jsme si hned oblíbili. Místo třech knedlíků jsem udělala dva větší. Perfektně držel tvar a nepopraskal. Jsem hrdá na to, že se mi fakt povedl. Děkuji za recept.