Netradiční menu na Štědrý večer
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Obrázek

Rybí polévka, smažený kapr s bramborovým salátem a štrúdl jsou vánoční klasika. Všechna tato jídla se ale dají připravit i trochu jinak. Vaření je částečně i o fantazii, a ani o Vánocích nemusíme jídla připravovat jen podle tradičních receptů.

Tradiční vánoční jídla se na štědrovečerním stole objevují ve většině domácností. Základem je klasická rybí polévka, smažený kapr v tzv. trojobalu a bramborový salát, který se asi jako jediný z této kombinace připravuje v různých variantách. Receptů na rybí polévku nebo smaženou rybu je přitom také velké množství. Nemusíte ale zůstat jen u těchto tradičních jídel. Když do svátečního menu zařadíte třeba i nějaká méně obvyklá, průběh Štědrého dne a večera to určitě nijak negativně neovlivní…

Několik receptů pro inspiraci

O Vánocích není nutné se držet tradice. Netradiční vánoční jídla zcela jistě obohatí váš štědrovečerní stůl. Zde je několik receptů, ale vybírat můžete i z mnoha dalších možností.

Rybí krémová polévka s rybičkami z listového těsta

Trochu jiná, ale také velmi chutná rybí polévka, uvařená za 30 minut

Suroviny

  • 250 g kořenové zeleniny
  • 50 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • 1 l vody
  • 150 g rybího masa
  • 1 dl smetany
  • listové těsto
  • nať petrželky
  • sůl, pepř, muškátový oříšek

Postup

Očištěné a omyté rybí maso uvaříme v mírně osolené vodě. Kořenovou zeleninu – mrkev, petržel a celer – oškrábeme, omyjeme a nahrubo nastrouháme.

V hrnci rozehřejeme máslo a nastrouhanou zeleninu na něm krátce osmahneme. Pak zeleninu zaprášíme moukou, promícháme, přilijeme přeceděný rybí vývar a vše necháme 15 až 20 minut vařit.

Uvařenou polévku dochutíme muškátovým oříškem, pepřem a solí, přilijeme do ní smetanu a rozmixujeme ji do hladké krémové konzistence. Nakonec přidáme nakrájené rybí maso a jemně nasekanou petrželku.

Listové těsto rozválíme a vykrájíme z něj podle fantazie rybičky nebo jiné tvary, které na plechu s pečicím papírem upečeme v troubě do zlatova. Pečené kousky vkládáme do polévky těsně před podáváním, nebo je servírujeme samostatně v misce.

Šneci plnění bylinkovým máslem

Klasika, která se na svátečních stolech objevuje už mnoho let, ale v poslední době se na ni trochu zapomnělo. V současnosti je možné koupit už připravené naplněné šneky a dát je pouze zapéct…

Obrázek

Suroviny

  • šneci
  • sýr gouda
  • máslo
  • provensálské koření
  • pepř a sůl

Postup

Omyté šneky uvaříme doměkka v neosolené vařící vodě. Uvařené šneky vyjmeme pinzetou z ulity, důkladně je očistíme a najemno nameleme. Přidáme měkké máslo, podle chuti provensálské koření, pepř a sůl a vše důkladně promícháme.

Ulity důkladně opláchneme, případně vyvaříme a necháme vychladnout. Pak je naplníme připravenou směsí a dáme zapéct na 8 až 10 minut do trouby, rozpálené na 160° Celsia.

Nejlepší přílohou jsou teplé česnekové bagety.

Kapr v obalu s parmezánem

Ryba nemusí být obalená jen k mouce, vajíčku a strouhance – vyzkoušejte jiné možnosti!

Suroviny

  • 600 g porce kapra
  • 100 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 2 lžíce strouhaného parmezánu
  • strouhanka
  • sůl
  • citronová šťáva
  • nať petrželky
  • olej na smažení

Postup

Očištěné a omyté porce kapra osušíme, pokapeme citronovou šťávou, osolíme a poprášíme moukou.

Nastrouhaný parmezán promícháme s vajíčky a směs našleháme. Strouhanku smícháme s jemně nasekanou petrželkou.

Připravené porce ryby obalíme nejdříve v rozšlehaném vajíčku s parmezánem a pak ve strouhance s petrželkou. V pánvi rozehřejeme dostatečné množství oleje a obalené porce usmažíme do zlatova.

Porce kapra můžeme před přípravou na alespoň dvě hodiny namočit do mléka, maso tak zbavíme většího množství rybího aroma.

Bramborový salát

Receptů na bramborový salát je mnoho, výjimečnost tohoto poznáte, až si ho podle receptu připravíte a ochutnáte.

Obrázek

Suroviny

  • 600 g vařených brambor
  • 100 g mrkve
  • 100 g celeru
  • 100 g petržele
  • 1 cibule
  • 50 g sterilovaného hrášku
  • 2 jablka
  • 2 vařené bílky
  • 1 citron

Zálivka

  • 2 vařené žloutky
  • 2 lžíce hořčice 
  • 2 lžíce olivového oleje 
  • 1 lžíce octa 
  • 2 lžíce smetany 
  • 1 lžička cukru 
  • sůl a pepř

Postup

Omytou, očištěnou, oškrábanou nebo okrájenou zeleninu nakrájíme a uvaříme ve vodě s citronem. Brambory uvaříme ve slupce, vychladlé je oloupeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme je na malé kousky, promícháme s připravenými bramborami, vařenou zeleninou, cibulí, hráškem a bílky.

Z připravených surovin vyšleháme zálivku a důkladně ji smícháme s bramborami a zeleninou. Salát je možné ozdobit vařenými vajíčky a bylinkami. Pokud salát neservírujeme přímo v míse, je možné ho na talíři různě upravit...

 

 

Komentáře

\
TOPlist