Dětské vánoční menu
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Obrázek

Děti mohou štědrovečerní večeři docela snadno pokazit. Rybí polévka jim nechutná, smaženého kapra s bramborovým salátem by nejraději vyměnily za hamburger nebo smažený sýr a místo štrůdlu by si daly nějakou čokoládovou figurku ze stromečku…

Stravovací návyky současných dětí jsou někdy velmi zvláštní a také nezdravé. Různé hamburgery, smažené bramborové hranolky, špagety s kečupem, sladkosti plné barviv a dalších tzv. eček jim chutnají ze všeho nejvíce. Pokud nějaká taková „lahůdka“ má navíc reklamu v televizi, pak se bez ní samozřejmě neobejdou už vůbec. Tohle všechno se může poměrně negativně projevit i při takové slavnostní chvíli, jakou je štědrovečerní večeře – a to bez ohledu na případné hrozby, že jim pod stromeček Ježíšek nic nedá….

Bez ryby pro mladé muže a slečny

Mnoho malých dětí, ale ani mladých „mužů“ a slečen, nejí ani ryby, a tak prostě ani jednou za rok rybí polévku nebo smaženého kapra neochutnají. Bramborový salát pro ně také není tou nejvhodnější přílohou. Co v takové situaci dělat? Přemlouvat nebo hrozit nemá žádný význam, chyba se stala už mnohem dřív a napravovat ji na poslední chvíli je jen ztráta času. Nezbývá tedy nic jiného, než pro takové děti připravit jiné menu. Možností slavnostního jídla, které není rybí, je poměrně hodně.

Rybí polévka se dá vyměnit za hovězí vývar s masem, zeleninou a nudlemi. Smaženou rybu je možné nahradit třeba vepřovým,- nebo alespoň trochu zdravějším kuřecím, smaženým řízkem. Místo bramborového salátu – protože přece takovou směs všeho možného jíst mladý muž nebo slečna nebude – se mohou podávat vařené brambory, a pokud chcete udělat další ústupek, smažené bramborové hranolky.

Obrázek

Pro menší děti zdravě, barevně a hravě

Malé děti mají občas také velmi specifické chutě, ale velkou roli v jejich případě hraje i to, jak je jídlo připravené. Čím víc bude barevnější a zajímavější, tím větší je naděje, že ho sní bez nějakých velkých problémů.

Tvaroh může mít podobu sněhuláka a stromečku, stromeček můžete udělat i z plátků sýra a zeleniny.

Obrázek

O Vánocích asi můžeme jen poměrně těžko někomu zabránit nezdravě mlsat, a tak je dobré větší množství zkonzumovaných sladkostí kompenzovat alespoň zvýšeným množstvím ovoce, zeleniny a kvalitních mléčných výrobků. I odpolední svačina – celozrnný chléb s pomazánkou, může vypadat úplně jinak než v jiné dny.  

Obrázek

Ryby jinak – tak budou chutnat i dětem

Pokud chcete vánoční období využít k tomu, aby děti přeci jen začaly konzumovat i ryby, můžete k tomu přistoupit jinak, než přemlouváním. Připravte rybu poněkud netradičně.

Smažená zvířátka z rybího masa

Budou se líbit a tak určitě i chutnat především menším dětem

Suroviny

  • rybí filety bez kostí a kůže
  • vejce
  • hladká mouka
  • strouhanka
  • kukuřičné lupínky
  • sůl
  • olej na smažení

Postup

Z usušených rybích filetů vytvoříte vykrajovátky na vánoční cukroví různé tvary zvířátek – mohou být ale samozřejmě i tvary jiné. Jednotlivé porce mírně osolíme a pak obalíme postupně v mouce, rozšlehaném vajíčku a nakonec v mouce, smíchané s rozdrcenými kukuřičnými lupínky. Obalené kousky osmažíme v rozpáleném oleji do zlatova a necháme z nich na papírovém ubrousku odkapat přebytečný olej.

TIP na omáčku: Velmi chutná je omáčka smíchaná z jogurtu a majonézy, která se dochutí citronovou šťávou, solí a cukrem. Pokud chcete ostřejší pro starší děti, můžete přidat nastrouhaný čerstvý křen.

Ravioli s rybí náplní

Pro starší chlapce a dívky, kteří mají rádi italskou kuchyni

Suroviny

Na těsto

  • 300 gramů hladké mouky
  • 3 vejce
  • 1 lžíce ilivového oleje
  • sůl

Na náplň

  • 300 gramů rybích filetů
  • 2 lžíce másla
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 deci smetany
  • jemně nasekaná petrželka
  • parmezán nebo jiný podobný sýr
  • sůl a pepř
  • citronová šťáva

Postup

Z mouky, vajec a oleje připravíte těsto, které mírně osolíte a necháte 30 minut odpočinout přikryté utěrkou.

Rybí filety nakrájíte na malé kousky.

Cibuli oloupeme a najemno nasekáte, oloupaný česnek prolisujete. V pánvi rozehřejete máslo a nasekanou cibuli s prolisovaným česnekem na něm zpěníte. Pak do pánve přilijete smetanu, přidáte nakrájené rybí filety a vše za občasného míchání vaříte na mírném ohni, dokud směs nezhoustne. Hustou směs osolíte a opepříte, vmícháte do ní sýr a petrželku, vše ještě dochutíte citronovou šťávou.

Těsto rozválíte na plát a rozkrájíte na čtverce. Na polovinu každého čtverce dáte náplň, okraje potřete vodou, čtvereček těsta přeložíte a vytvoříte šátečky.

Pněné ravioli vaříte ve vroucí osolené vodě podle velikosti po dobu 6 až 8 minut. Uvařené ravioli scedíte, pokapete olivovým olejem a servírujete teplé s kysanou smetanou.

Závin z jogurtového těsta s tuňákem a špenátem

Báječně vypadá a samozřejmě i chutná

Suroviny

  • 500 gramů filetů z tuňáka
  • lžíce citronové šťávy
  • lžíce másla
  • 2 cibule
  • 100 gramů parmské šunky
  • 4 vejce
  • tymián a rozmarýn
  • špenátové listy

Na těsto

  • 250 gramů polohrubé mouky
  • 125 gramů másla nebo Hery
  • 1 deci bílého jogurtu

Postup

Z mouky, másla – Hery – a jogurtu vypracujete těsto, které mírně osolíte a necháte ho alespoň 30 minut v chladnu.

Rybu osušíte, osolíte, opepříte, pokapete citronovou šťávou a dáte do chladničky.

Listy špenátu krátce spaříte a osušíte.

Cibuli oloupete a najemno nakrájíte. Na malé kousky nakrájíte šunku.

V pánvi rozehřejete máslo a osmahnete na něm nakrájenou cibuli. Pak přidáte kousky šunky, směs dochutíte bylinkami, zalijete rozšlehanými vajíčky, osolíte a opepříte a mícháte, dokud nezhoustne.

Z těsta vyválíte plát ve tvaru obdélníku a rozložíte na něj listy špenátu. Pak na ně rozetřete směs z pánve, doprostřed dáte tuňáka a těsto zavinete. Závin potřete máslem a pečete ho 30 až 35 minut v troubě, předehřáté na 180° Celsia. Před koncem pečení závin ještě potřete rozšlehaným vajíčkem.

Upečený závin se servíruje nakrájený na plátky.

TIP: Místo tuňáka je možné použít lososa

 

Komentáře

\
TOPlist