Vánoční menu bez ryby
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Obrázek

Štědrovečerní stůl si bez kapra nebo jiné ryby většinou nedokážeme ani představit. Jsou ale lidé, kteří ryby prostě jíst z nějakých důvodů odmítají, a právě pro ně jsme připravili speciální vánoční menu.

V mnoha rodinách, kde se ryby příliš nebo vůbec nekonzumují, se tradiční smažená vánoční ryba nahrazuje nejvíce kuřecími nebo vepřovými smaženými řízky. Jsou ale i jiná chutná a zajímavá jídla, která na štědrovečerním stole všechny smažené pokrmy důstojně nahradí, a není to samozřejmě jen houbový kuba. Zde vám nabízíme hned tři báječné recepty.  

Krůtí medailonky na pomerančích

Lahodné, chutné a rychle připravené

Suroviny

  • 0,5 kilogramu krůtích prsou
  • 1 pomeranč
  • 2,5 deci drůbežího vývaru
  • 4 lžíce pomerančové marmelády
  • škrobová moučka
  • zázvor a badyán
  • sůl a pepř

Postup

Krůtí prsa opláchneme studenou vodou a osušená nakrájíme na tenké plátky, které lehce naklepeme, podle chuti osolíme a opepříme a obalíme ve škrobové moučce.

V pánvi rozpálíme olej a připravené krůtí maso v něm z obou stran opečeme. K masu pak do pánve přidáme zázvor, badyán, pomerančovou marmeládu a na kolečka nakrájený dobře umytý pomeranč. Vše dusíme pod poklicí za občasného míchání a podlévání drůbežím vývarem.

Měkké krůtí medailonky servírujeme s vařenou rýží, kterou přelijeme pomerančovou omáčkou. Porce se mohou dozdobit bylinkami.

TIP: Místo krůtího můžeme použít kuřecí maso. Pomeranč je možné nahradit například jablky nebo švestkami. Marmeláda může mít výraznější chuť, vynikající je třešňová, brusinková nebo rybízová.

Telecí roláda se sušenými brusinkami

Roláda s nezaměnitelnou chutí brusinek, která je připravená za 50 minut

Suroviny

  • 600 gramů telecí kýty
  • 60 gramů sušených brusinek
  • 3 lžíce rumu
  • 2 lžíce nasekaných mandlí
  • 200 gramů slaniny
  • 1 jarní cibulka
  • 2 krajíčky toustového chleba
  • 2 lžíce másla
  • 1 vajíčko
  • sůl, pepř, tymián

Postup

Brusinky namočíme do rumu. Jarní cibulku nasekáme najemno a toustový chléb nahrubo nastrouháme. Telecí kýtu naporcujeme na tenký obdélníkový plát. Maso mírně naklepeme, opepříme, osolíme a posypeme tymiánem.

V pánvi na rozpáleném másle osmažíme nasekanou jarní cibulku a nastrouhaný toustový chléb, pak přidáme dva plátky slaniny a přimícháme okapané brusinky, nasekané mandle a vajíčko, vše podle chuti opepříme a osolíme.

Směs rozprostřeme na plát masa, ten stočíme do rolády a obalíme zbylými plátky slaniny. Roládu zabalíme do alobalu a dáme péct na 15 minut do trouby předehřáté na přibližně 180° Celsia. Pak alobal opatrně otevřeme, roládu v něm podlijeme vývarem a už neuzavřenou dopékáme dalších přibližně 15 až 20 minut.

Plátky rolády servírujeme nejlépe se šťouchanými bylinkovými bramborami, vhodnou přílohou je ale i bramborový salát.

TIP: Místo telecího masa je možné použít maso vepřové. Sušené brusinky je možné nahradit brusinkami z kompotu. Pokud roládu připravujete i pro děti, můžete snížit množství rumu nebo ho úplně vynechat.

Obrázek

Losos v těstíčku ze šampaňského

Nejlepší místo smaženého kapra. Losos je sice vlastně ryba, ale v tomto případě si na to nikdo ani nevzpomene…

Suroviny

  • 600 gramů lososa
  • 100 gramů hladké mouky
  • 1,7 decilitru sektu
  • 1 limetka
  • sůl a pepř

Bramborový salát  

  • 500 gramů vařených brambor
  • 3 jarní cibulky
  • 200 gramů cherry rajčátek
  • svazek kopru
  • sůl a pepř
  • olivový olej
  • červený vinný ocet

Postup

Z dobře omyté limetky nastrouháme kůru a smícháme ji s moukou a sektem v misce do hladkého těstíčka, které mírně osolíme a necháme chvíli uležet.

Omytého a osušeného lososa nakrájíme na malé kousky, ty opepříme, osolíme a zakápneme limetkovou šťávou.

Připravené kousky lososa namáčíme v těstíčku a smažíme v rozpáleném oleji.

Nejlepší přílohou je jednoduchý a rychlý bramborový salát s cherry rajčátky. Ten si připravíme z ve slupce uvařených a pak oloupaných a nakrájených brambor, které promícháme s jemně nakrájenou jarní cibulkou a rozpůlenými rajčátky. Salát se dochucuje zálivkou smíchanou z oleje, vinného octa, jemně nasekaného kopru, pepře a soli.

TIP: Bramborový salát je možné nahradit salátem z čerstvé zeleniny a zálivkou z dijonské hořčice a šťávy z limetky

 

Další zajímavé recepty na jídla pro váš štědrovečerní stůl najdete na www.milujivareni.cz

 

Komentáře

\
TOPlist