Rady a tipy na pečení cukroví
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Obrázek

Doba, kdy se začne s pečením vánočního cukroví, se rychle blíží. Máme pro vás několik ověřených rad a tipů, aby to vaše cukroví bylo nejlepší.

Někdo peče každý rok stejné druhy cukroví podle svých osvědčených receptů, jiní vánoční cukroví průběžně mění. Ve všech případech je ale potřeba používat kvalitní suroviny a také dodržovat jejich správné množství i postupy.

Pečení si ovšem můžeme občas i usnadnit. Máme pro vás několik ověřených a účinných rad, tipů a triků. Možná je znáte, ale od minulého pečení vánočního cukroví už opět uběhl celý rok, tak určitě neuškodí si je připomenout.  

  • Při přípravě těsta by měly mít všechny suroviny stejnou - a nejlépe pokojovou - teplotu.

  • Těsto je mnohem lépe vyválí a cukroví se z něj dobře tvaruje, kdy ho necháme přes noc odpočinout v lednici.

  • Když těsto na závin položíme na moukou posypanou utěrku, lehce ho pak vytáhneme do milimetrové tloušťky.

  • Sníh se snadněji vyšlehá, pokud do vaječných bílků přidáme lžičku octa.

  • Do marmelády, kterou spojujeme cukroví nebo používáme jako náplň, můžeme přidat ovocnou šťávu a piškotové drobky.

  • Ořechy do ořechové náplně vaříme v mléku nebo ve smetaně a pak náplň zahustíme rozmačkanými piškoty.

  • Tukové náplně ochutíme kávou nebo kapkou vhodného alkoholu.

Potírání pečiva

  • Vánočka potřená rozšlehaným vajíčkem s trochou mléka bude mít krásný zlatavý povrch.

  • Lesklé cukroví získáme, když ho ihned po upečení ještě horké potřeme oslazeným mlékem, ve kterém jsme rozmíchali trochu škrobové moučky. Postup se využívá například i u perníčků, které jsou dekorační.

Čokoláda

  • Hoblinky z čokolády se snadno a rychle vytvoří obyčejnou škrabkou na brambory. Pokud chceme mít hobliny větší, tak čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, necháme ji na hladké desce ztuhnout a pak shora hobliny seškrabujeme.

  • Různé tvary z čokolády získáme, když ji rozpuštěnou necháme téct na pečící papír a přitom tvoříme spirály, kolečka a jiné tvary. Vrstva čokolády ale nesmí být moc silná. Papír s čokoládovými tvary pak dáme přibližně na 15 minut do mrazáku.

Využijte všechny suroviny!

Obrázek

Pečivo se vždy úplně ideálně nepovede, ale i rozlámané kousky se dají spotřebovat. Vložíme je do mixéru, přidáme k nim marmeládu, šlehačku, trochu rumu a vše dobře rozmixujeme. Ze směsi potom vytvarujeme malé kuličky, které napíchneme na ozdobná párátka, obalíme v čokoládové polevě, ozdobíme, a máme další vynikající a vzhledově velmi zajímavé vánoční cukroví.

 

 

Komentáře

\
TOPlist