Chutné vánoční dárky na poslední chvíli
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Obrázek

K Vánocům patří ozdobený stromeček, dobré jídlo a samozřejmě i dárky. Spojte tzv. příjemné s užitečným a připravte jako dárky například chutné dobroty podle našich ověřených receptů.

Předvánoční shon teď vládne ve většině českých rodin a možná jste díky tomu nestihli nakoupit nebo vyrobit dárky pod stromeček, případně si myslíte, že jich máte málo. Výborné chutné dárky vlastní výroby můžete mít hotové do půlhodiny a stihnete je i během předvánočních příprav v kuchyni, například při promazávání a  zdobení cukroví.

Pražené mandle

Pražené mandle v karamelu jsou tradiční vánoční pochoutkou zejména v Německu. Na výrobu jsou neuvěřitelně snadné a rychlé, tento recept je totiž do mikrovlnné trouby. A pokud zrovna nemáte mandle, můžete místo nich použít vlašské nebo lískové oříšky.

Obrázek

  • 200 gramů neloupaných celých mandlí
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • 4 lžíce vody
  • 1 lžička mleté skořice

Všechny ingredience promícháme v misce, kterou vložíme do mikrovlnné trouby a zapneme na 2 minuty na nejvyšší výkon, nádobu nepřikrýváme. Pak směs promícháme a pečeme další 2 minuty, pak necháme mandle vychladnout.

Kávový sirup

Další jednoduchý a rychlý recept je na kávový sirup. Ten můžete přidávat do těst při pečení, pokapat jím palačinky, lívance nebo zmrzlinový pohár, přimícháním sirupu do samotné zmrzliny při její domácí výrobě získáte zmrzlinu s kávovou příchutí. Dospělým se nabízí i možnost nalít trochu sirupu do malé skleničky a zalít rumem, vznikne tak lahodný kávový likér.

Obrázek

  • 180 gramů mleté kávy
  • 0,5 litru vody
  • 175 gramů krupicového cukru

Mletou kávu zalijeme vroucí vodou a necháme 15 až 20 minut stát. Potom pomocí kávového filtru odstraníme lógr, čistou uvařenou kávu přelijeme do hrnce a přidáme krupicový cukr. Vaříme, dokud se cukr nerozpustí, pokud chceme sirup hustší, necháme ho ještě trochu zredukovat. Horký ho nalijeme do sklenic na sirupy a uzavřeme.

Marcipánový med

Tuhle lahůdku si zamilují především děti. Tuto výbornou sladkou pomazánku vyrobíte za pár minut ze surovin, které v předvánočním období jistě máte doma. Hotový marcipánový med je krásně krémový, sladký a chutná skvěle na opečeném toustu, chlebu s máslem, palačince, ale i rýžovém chlebíčku.

  • 500 gramů včelího medu
  • 200 gramů marcipánu
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Marcipán nakrájíme na kousky a společně s medem dáme do misky. Kuchyňským robotem nastaveným na nejnižší stupeň zapracujeme marcipán do medu, když se hezky spojí, přidáme domácí vanilkový extrakt a na vyšší výkonnostní stupeň ještě chvíli šleháme. Potom med naplníme do zavařovacích sklenic.

Extra tip: Závidí vám vaše děti vánoční přípitky vaječným koňakem? Můžete jim dopřát jejich vlastní „likér“, který nebude obsahovat alkohol, ale chutnat bude skvěle. Jednoduše skleničky naplňte do třetiny marcipánovým medem, dolijte smetanou a promíchejte.

 

Komentáře

 
\
TOPlist