Menu na celý Štědrý den
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Obrázek

Co budete servírovat k štědrovečerní večeři už s největší pravděpodobností víte, ale co jíst během Štědrého dne? Zatímco večeře bývá ve většině rodin podobná, tedy smažený kapr, případně jiná ryba nebo řízek s bramborovým salátem, snídaně a oběd jsou různé.

Někteří lidé na Štědrý den dokonce nesnídají ani neobědvají a jen ochutnávají cukroví, jiní si zase pochutnají na vinné klobáse - ti si ale nesmí dělat naděje, že večer uvidí zlaté prasátko. To se totiž ukáže jen těm, kteří se na Štědrý den postili.

Pokud chcete zlaté prasátko vidět i vy, připravte si bezmasé menu na celý Štědrý den. Můžete zvolit staročeské pokrmy, které si z dostupných surovin vařili naši předkové, nebo naopak vyzkoušet některé recepty moderní kuchyně. A pokud si chcete Vánoce příjemně ozvláštnit, sestavte menu z vánočních pokrmů jiných zemí - doporučujeme třeba skandinávskou kuchyni, která si s rybami umí skvěle poradit.

Jestli se vám nechce nic vymýšlet, jste na správné adrese, chutné štědrodenní menu jsme vytvořili za vás. Najdete v něm voňavou snídani, staročeský oběd a originální večeři. Tak dobrou chuť!

Obrázek  

Snídaně

Snídaně tvoří základ dne, a proto by měla být chutná a vydatná. Vybrali jsme pro vás pravou českou vánočku, sice si budete muset trochu přivstat, abyste ji stihli upéct dříve, než se zbytek rodiny probudí, rozhodně to ale bude stát za to. Protože je jen málo lepších věcí než čerstvá, ještě teplá domácí vánočka. A když si k ní uvaříte horkou čokoládu nebo čaj a nasnídáte se celá rodina společně, ta pravá vánoční atmosféra plná lásky a pohody je zaručena. Nezapomeňte, že vánočka by se měla péct alespoň o den dříve...

Vánočka s mandlemi a rozinkami

  • 500 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru krupice
  • 125 g másla
  • 2 žloutky + 1 vejce
  • 250 ml mléka
  • 40 g droždí
  • 40 g rozinek
  • 40 g loupaných mandlí (lupínky)
  • 1 lžička soli
  • kůra z jednoho citronu

Do hrnečku s vlažným mlékem rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, zaprášíme moukou, překryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Mezitím si do velké mísy prosejeme polohrubou mouku, přidáme kvásek, sůl, zbytek mléka, dva žloutky, změklé máslo, citronovou kůru a rozinky. Vypracujeme hladké těsto, které necháme tři hodiny kynout, po každé hodině z těchto tří ho trochu prohněteme. Těsto rozdělíme na devět částí a upleteme z nich cop, který položíme na plech s pečicím papírem. Povrch vánočky potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme lupínky mandlí a na několika místech do vánočky zapíchneme špejli, aby se během pečení vánočka nezbortila. Pečeme ji na 160°C dozlatova, potom ji pocukrujeme.

Oběd

Oběd by měl být na Štědrý den lehčí a bez masa, sváteční husy a kachny si ponechte na první nebo druhý svátek vánoční.  My jsme pro vás vybrali staročeské recepty, díky nimž si můžete přiblížit atmosféru Vánoc před mnoha lety, dávno před příchodem dnešní hektické doby plné stresu. Posaďte se společně s celou rodinou ke stolu a vychutnejte si hrachovou polévku a houbového kubu.

Hrachová polévka

  • 250 g sušeného žlutého hrachu
  • 250 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce sušené majoránky
  • sůl
  • pepř

Sušený hrách propláchneme, dáme do misky, zalijeme vodou a necháme přes noc máčet. Hrách uvaříme v téže vodě, část ho poté rozmixujeme. Přilijeme zeleninový vývar, smetanu, okořeníme sušenou majoránkou, utřeným česnekem, solí a pepřem. Krátce povaříme a podáváme s česnekovými krutony.

Houbový kuba

  • 400 g krup
  • 100 g sádla
  • 80 g sušených lesních hub
  • 2 cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 1 lžíce sušené majoránky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • sůl
  • pepř

Kroupy propláchneme, nasypeme do misky, zalijeme vodou a namočíme přes noc. Stejně tak sušené houby v misce zalijeme vodou a necháme máčet. Druhý den kroupy doměkka vaříme v osolené vodě asi 20 minut a scedíme, z hub vymačkáme přebytečnou vodu. Cibuli nadrobno pokrájíme a osmahneme na pánvi s rozehřátým sádlem, přidáme houby a kmín a zhruba 5 minut dusíme. Potom směs smícháme s kroupami, přidáme utřený česnek, sušenou majoránku, sůl a pepř. Promícháme, přemístíme do pekáčku a zapékáme cca 20 minut v troubě.

Večeře

Večeře je nejdůležitější jídlo Štědrého dne a možná i celého roku. Pro děti je to možná jen zbytečné zdržování před rozbalováním dárků pod stromečkem, vy ale určitě oceníte kouzlo tohoto krásného večera, se kterým je spojeno nejen dobré jídlo, ale i příjemná atmosféra a množství zvyků, jako je třeba pouštění lodiček nebo rozkrajování jablka. My vám doporučujeme uvařit lososový krém, kapra na medu a jako dezert podávat sedm druhů cukroví. A pokud vás je v rodině lichý počet, nezapomeňte prostřít jeden talíř navíc, jinak by vás mohla podle lidové pověry navštívit smrt.

Lososový krém

  • 300 g lososa
  • 125 ml smetany ke šlehání
  • 1 litr rybího vývaru - pokud nemáme, můžeme použít zeleninový
  • 20 g másla
  • 5 brambor
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • svazek čerstvého kopru
  • sůl
  • pepř

Cibuli oloupeme, nadrobno nakrájíme a v hrnci zpěníme na másle. Oloupané brambory a mrkev pokrájíme a přidáme k cibuli, pár minut opékáme. Přilijeme vývar, osolíme, opepříme a vaříme do změknutí zeleniny. Lososa pokrájíme na větší kousky a vaříme 5 až 7 minut, potom vyndáme několik kousků lososa a brambor a uložíme je stranou. Obsah hrnce rozmixujeme na hladký krém, do kterého přimícháme smetanu a nasekaný čerstvý kopr. Necháme prohřát, poté polévku rozlijeme do talířů či misek a ozdobíme zbylým lososem, bramborami a snítkou kopru.

Kapr na medu

  • 4 podkovy z kapra
  • 100 ml bílého vína
  • 3 až 4 lžíce medu
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 2 lžíce másla
  • 3 stroužky česneku
  • šťáva z jednoho pomeranče
  • mletý kmín
  • sůl
  • pepř

Smícháme bílé víno, med, rybí omáčku, pomerančovou šťávu, utřený česnek, kmín, sůl a pepř. Do této marinády vložíme podkovy z kapra a necháme marinovat přes noc. Druhý den necháme kapra okapat a zprudka ho opečeme na pánvi s rozehřátým máslem. Marinádu přelijeme do pekáčku, přidáme kapra a dáme do vyhřáté trouby, pečeme zhruba čtvrt hodiny na 250°C, během pečení rybu obrátíme. Podáváme s tradičním bramborovým salátem, případně mohou být i americké brambory.

Lenka Ambrožová

 

Komentáře

 
\
TOPlist