Vánoce se blíží - připravte se včas!
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Obrázek

Možná se vám zdá, že do Vánoc zbývá ještě spousta času, nenechte se ale zmást. Některé věci je lepší připravit si už teď. Jednak vám to ušetří čas v hektickém vánočním období, kdy budete mít spoustu jiných starostí, a hlavně se nebudete muset strachovat, jestli vše na poslední chvíli seženete.

Vánoce nejsou jen stromeček a dárky pod ním, ale i vánoční cukroví, vaječný koňak a mnoho dalších dobrot. Vyhněte se předvánočnímu stresu a začněte se pomalu na vánoční svátky připravovat!

Med

Každý, kdo mezi ostatním vánočním cukroví peče i perníčky, moc dobře ví, že důležitou ingrediencí je v nich med. U něj bychom měli dbát na kvalitu, aby kromě skvělé chuti obohatil cukroví i o zdraví prospěšné látky. Proto obětujte čas hledání toho správného prodejce, nejlépe soukromého včelaře, který svým včelstvům věnuje dostatek péče. Nenechte se odradit, když bude med zkrystalizovaný – není to známkou špatné kvality, jak se hodně lidí domnívá. Krystalizace medu je přirozeným procesem, zejména u medu květového, a svědčí naopak o zkušeném a poctivém včelaři, někteří totiž za účelem zvýšení prodeje med nešetrně zahřívají, aby ho uvedli do původního stavu, tím ale zničí vitamíny a minerály, které med obsahuje.

Obrázek

Vanilkový a mandlový extrakt

Mnohé druhy cukroví chutnají lépe provoněné vanilkou, mandlemi nebo citronem, a přitom je vůbec nemusí obsahovat. Stačí přidat do těsta kapku kvalitního domácího extraktu, který připravíte velmi snadno, musíte ale začít s předstihem, protože je třeba ho nechat uležet po dobu alespoň šesti týdnů. A jak na to? Do uzavíratelné skleničky nasypeme nahrubo nasekané oloupané mandle, čerstvou citronovou kůru nebo do ní vložíme rozříznutý vanilkový lusk. Zalijeme vodkou, zavíčkujeme a postavíme na suché místo. Zhruba každý druhý den skleničkou zatřeseme, aby se její obsah promíchal. Za šest týdnů je extrakt připravený k použití, můžeme ho buď nechat v původní skleničce, nebo přecedit a přelít do čisté. Pokud zvolíme první možnost a madle, vanilkový lusk nebo citronovou kůru ve skleničce ponecháme, dáváme pozor, aby tyto přísady byly vždy potopené, jinak by mohly zplesnivět.

Ořechy

Vlašské ořechy nebo mandle jsou součástí většiny druhů cukroví, a proto je dobré je mít připravené dopředu. Madle kupujeme především v supermarketech, kde bývají před Vánocemi k dostání za akční ceny, vlašské ořechy ale doporučujeme koupit u soukromého prodejce. Nákupem na poslední chvíli v tomto případě riskujete hned dvakrát – s blížícími se svátky mohou ořechy zdražovat, případně už je vůbec nemusíte sehnat. Že nevíte, kde by se vlašáky daly koupit? Poptejte se svých známých, ořešák mívá na zahradě kdekdo a za malou úplatu se s vámi o úrodu jistě podělí. A tou úplatou nemusí být vždy myšleny peníze, někdy stačí pozvat dotyčného na skleničku nebo mu slíbit část cukroví, které z jeho ořechů upečete, třeba lahodné vanilkové rohlíčky.

Obrázek

Vanilkový cukr

Mnoho receptů, a nejen těch vánočních, si říká o vanilkový cukr. Samozřejmě si ho můžete koupit v sáčku, v obchodě však nejspíš seženete pouze cukr vanilinový, kterému sice běžně říkáme vanilkový, vanilku ale nikdy nepotkal. Místo toho je v něm obsaženo uměle získané aroma ethylvanilin. A přitom je domácí výroba vanilkového cukru tak snadná a levná! A navíc je jeho chuť tak skvělá, že už kupovaný vanilinový cukr chtít nebudete. Stačí jen nasypat moučkový nebo krystalový cukr do sklenice s klipem, podélně rozříznout vanilkový lusk a nožem z něj stáhnout tmavá semínka. Ta zamícháme do cukru, do něj zapíchneme i vydlabané lusky, sklenici uzavřeme a necháme stát alespoň čtyři týdny, aby se chuť pěkně rozležela do celého obsahu sklenky.

Vaječný koňak

Vaječný koňak k Vánocům neodmyslitelně patří, můžete ho popíjet během svátků u televize, připíjet si jím s návštěvami nebo pomocí něj dodat šmrnc vánočnímu cukroví. V dnešní době pro vaječňák chodíme většinou do supermarketu, rozhodně ale stojí za to vyrobit si domácí. V knihách i na internetu se to jen hemží recepty, na nich nás může odradit pasterizace vaječných žloutků a obava z toho, že se z nich nedopatřením stanou míchaná vajíčka. Těchto starostí se můžete zbavit díky nezvyklému receptu, v němž se žloutky tepelně neupravují, zato je ale třeba nechat likér řádně uležet.

Postup je takový: půllitrovou skleněnou láhev a víčko vypaříme, abychom předešli zkažení koňaku. Tři větší nebo čtyři menší žloutky rozšleháme v misce metličkou společně s 80 g cukru, přilijeme 250 ml smetany ke šlehání, promícháme. Přidáme 250 ml bourbonu, 30 ml rumu a 30 ml metaxy. Pár minut šleháme a poté opatrně přelijeme do láhve, uzavřeme a dáme do lednice odležet nejméně na tři týdny. Čím déle bude vaječný koňak odpočívat, tím krémovější a lahodnější potom bude. Proto doporučujeme připravit ho co nejdříve, a pokud si nevíte rady s dárky, můžete své přátele podarovat právě tímto skvělý, domácím likérem.

Obrázek

Lenka Ambrožová

 

 

Komentáře

 
\
TOPlist