Originální štědrovečerní menu – zapomeňte na kapra a bramborový salát!
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Obrázek

Taky vám už smažený kapr a bramborový salát lezou krkem? Nemusíte se za to stydět, má to tak mnoho lidí. Většina rodin to řeší smaženým kuřecím nebo vepřovým řízkem, ale jde to i jinak…

Existují originálnější, chutnější a svátečnější pokrmy vhodné na štědrovečerní tabuli. Že vás nic takového nenapadá? Tak zkuste naše speciální vánoční menu o čtyřech chodech s výběrem ze dvou hlavních jídel!

Předkrm: Šunkové rolky s křenem

  • 125 ml smetany ke šlehání

  • 100 g tvarohu

  • 200 g dušené šunky

  • 2 polévkové lžíce strouhaného křenu

  • sůl, pepř, petrželka na ozdobu

Tvaroh našleháme, ochutíme pepřem a solí, vmícháme ušlehanou smetanu a strouhaný křen. Plátky šunky si rozložíme na podložku, naplníme vzniklým krémem a zamotáme. Závitky naskládáme na talíř a ozdobíme zelenou petrželkou.

Polévka: Rybí se šafránem

  • 300 g ryby dle vašeho výběru

  • 2 dl bílého vína

  • 2 cibule

  • 2 citrony

  • 4 stroužky česneku

  • několik blizen šafránu

  • sůl, pepř, bobkový list

Do hrnce dáme očištěnou rybu, oloupanou cibuli, kolečka citronu, česnek a bobkový list. Zalijeme studenou vodou, osolíme a vaříme přiklopené asi 20 minut. Potom z hrnce rybu vyndáme, vykostíme a nakrájíme. Polévku scedíme, přilijeme víno, vložíme kousky ryby a společně se šafránemznovu přivedeme k varu. Poté vypneme sporák, necháme 5 minut odpočinout a můžeme nalévat do hlubokých talířů nebo polévkových misek.

Hlavní chod: Losos s rozmarýnovými bramborami

  • 600 g lososa (filety)

  • 700 g brambor

  • 1 citron

  • 2 stroužky česneku

  • hrst čerstvého rozmarýnu

  • olivový olej

  • kousek másla

  • sůl, pepř

Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na měsíčky. Oloupeme česnek a nakrájíme na větší kousky, citron důkladně omyjeme a nakrájíme na plátky. Vezmeme si pekáček a vymažeme ho olivovým olejem. Brambory naskládáme na dno, na ně poklademe česnek, rozmarýn a citron (stranou si dáme jedno kolečko na každého strávníka, budeme jimi zdobit talíře). Vše pokapeme olivovým olejem a pečeme na 230°C asi 20 minut nebo dokud brambory nezměknou. Mezitím si připravíme lososa - omyjeme ho, osušíme, osolíme a opepříme. Na pánvi si rozehřejeme máslo a rybu smažíme asi 5 minut nejdříve kůží dolů, potom obrátíme a smažíme stejně dlouho z druhé strany. Servírujeme na talíře s čerstvým plátkem citronu a snítkou rozmarýnu.

Bezmasý hlavní chod: Žampiony se sýrovou omáčkou

  • 1 kg žampionů

  • 1 cibule

  • 2 stroužky česneku

  • 170 g másla

  • 2 dl plnotučného mléka

  • 2 polévkové lžíce hladké mouky

  • 100 g parmezánu

  • sůl, pepř

Žampiony oloupeme a nakrájíme na kousky, cibuli také oloupeme a krájíme na kostičky. Na pánvi si rozehřejeme trochu másla (asi 70g) a žampiony s cibulí na něm osmahneme. Česnek oloupeme, nakrájíme na plátky a přidáme na pánev, osolíme a opepříme. Poté vše přemístíme do zapékací misky a vrhneme se na přípravu omáčky. Na pánvi rozehřejeme máslo, přisypeme mouku a zalijeme osoleným a opepřeným mlékem. Přidáme nastrouhaný sýr a na mírném plameni vaříme, dokud nám nevznikne hustá omáčka. Dle potřeby dochutíme a nalijeme na žampiony v pekáčku, ten poté vložíme do trouby předehřáté na 200°C a zapékáme asi 15 minut.

Dezert: Tiramisu

  • 200 g cukrářských piškotů

  • 500 g mascarpone

  • 4 vejce

  • 100 g cukru krupice

  • 1 šálek Espressa

  • 2 cl Amaretta

  • trocha kakaa na posypání

Vajíčka si rozdělíme, z bílků ušleháme tuhý sníh a žloutky vyšleháme s cukrem. Do nich opatrně vmícháme sníh, přimícháme mascarponea Amaretto. Piškoty namáčíme do silné kávy a klademe je na dno misky. Když máme celé dno pokryté, rozetřeme na piškoty polovinu připraveného krému. Pokračujeme druhou vrstvou – opět piškoty namočené v kávě a na ně zbytek krému. Povrch posypeme kvalitním kakaem a dáme tiramisu do lednice, kde ho před podáváním chladíme minimálně hodinu.

 

Komentáře

\
TOPlist