Vánoční perníčky na poslední chvíli

Vůně vánočních perníčků zpravidla provoní naše domovy ze všech druhů cukroví nejdříve. Po celém světě existuje nepřeberné množství těch zaručeně nejlepších receptů. Většinou mají, ale jedno společné, tradiční perníčky potřebují dostatek času na odležení, bez kterého bychom si na nich vylámali zuby. My vám však přinášíme několik tipů, jak zajistit, že ty vaše budou letos měkké a vláčné.

Pečení perníčků u nás má dlouhou tradici. První zmínky o jejich pečení v Čechách se datují do roku 1324, v této době se jednalo o luxusní zboží a byly proto velmi drahé. Vzorem pro první české perníkáře byly dílny v Norimberku. Dnes si je můžeme doma vyrobit podle libosti a ozdobit jimi vánoční stůl či stromeček.

Není recept jako recept

Nejdůležitější částí přípravy je zajisté výběr receptu, ten zvolte podle účelu, pro který perníčky vyrábíte. Jiný se hodí pro dekorativní perníky a jiný pro perníky určené k okamžité konzumaci. Pokud jsou perníčky po upečení tvrdé, nezoufejte, stačí je noc před zdobením zabalit do igelitového sáčku nebo je dát do ošatky či do papírové krabice s celým jablkem a zakrýt utěrkou. Tvrdost perníčků můžete ovlivnit již při přípravě těsta, nedávejte do něj více medu, než je předepsáno, perníčky by byly jako kámen.

Dobře si také rozmyslete, zda jsou perníčky určené ke zdobení, či nikoliv. V případě, že je budete zdobit bílkovou polevou, potřete je rozšlehaným vejcem až po upečení, pokud ne, můžete je pomašlovat před pečením. Perníčky tak dostanou neuvěřitelný lesk.

Obrázek

Vánoční perníčky na poslední chvíli - hned měkké

Suroviny:

  • 300 g medu

  • 300 g pískového cukru

  • 300 g másla – tuku

  • 4 vejce

  • 1 dl mléka

  • 2 lžičky jedlé sody

  • 1 lžička skořice

  • 10 ks hřebíčku - rozdrceného

  • půl lžičky mletého badyánu, půl lžičky anýzu

  • 1 velká lžíce kakaa

  • 800 g hladké mouky

Postup

Med, cukr, máslo a žloutky dobře promícháme, poté přidáme mléko a všechno koření. Znovu promícháme, přidáme mouku a sníh z bílků. Vše dobře zpracujeme, vytvoříme bochníček a vložíme ho do moukou vysypané nádoby, přikryjeme a necháme odpočívat nejméně 12 hodin v lednici.

Poté z těsta vyválíme plát na tloušťku asi 3 až 4 mm a vykrájíme pomocí vykrajovátka požadované tvary. Pečeme cca 8 minut v troubě předehřáté na 170°C. Pro tmavší barvu je možné do těsta přidat kakao.

Jak na polevu

Obrázek

Pro zdobení perníčků se používá poleva vyrobená z bílků. Většinou bývá bílá, ale pokud se rozhodnete pro barevnou variantu, můžete použít potravinářské barvivo. Před samotným zdobením nechte perníčky minimálně jeden den vydýchat, jinak hrozí nebezpečí, že poleva na nich nebude držet.

Na polevu potřebujeme:

  • vaječné bílky

  • moučkový cukr - na 1 bílek 140–150 g,

  • trochu citronové šťávy

  • 1–2 lžičky solamylu. 

Postup přípravy je snadný – všechny suroviny se smíchají. Hotová poleva se nesmí roztékat, ale ani nesmí být tak hustá, že nejde vytlačovat ze sáčku. Hustotu upravíme pomocí citronové šťávy nebo solamylu.

 Odleželé perníčky zdobíme pomocí sáčků s odstřiženým rohem, případně můžeme použít profesionální sáček na zdobení. Polevu můžeme také použít jako pojivo při vytváření stromečku či perníkové chaloupky.